Benjamin Franklin’in bir zamanlar söylediği gibi “Bir gram
önlem bir kiloluk tedaviye değer” . Covid-19 hastalığına neden olna sars-cov-2
adlı virüsün birleşik taze ürün birliği, CDC (Amerikan hastalık kontrol
merkezi) ve FDA’nın ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) virüsün meyve ve sebzeler
gibi ürünlerle bulaşıp bulaşmayacağına dair henüz bir açıklama yapmadığını
ancak şu anda aktarılabileceğini gösteren hiçbir kanıt olmadığını söylüyor. Öte
yandan, İrlanda gıda güvenliği otoritesi, koronavirüsün çoğalmak için bir
havyana ya da insana ihtiyaç duyduğunu ve bu nedenle gıdada çoğalmasının
imkansız olduğunu söylüyor. Gıda kaynaklı hastalıkların büyük çoğunluğu
kullanılan hammaddelerin kaliteli ve taze olmamasından yeterince hijyenik
olmadan işlenmesiyle doğru orantılıdır. Yemek aldığınız catering firmalarının
servis edilen görüntülerine aldanmayıp muhakkak mutfağı yerinde görerek yemek hizmeti
aldığınız yemekhane veya restaurantı birebir görmeniz kötü bir fikir değildir.
Biz Lina Catering olarak mutfağımızın kapıları müşteri ve potansiyel
müşterilerimize sonuna kadar açıp haber vermeksizin ziyaret etmelerini istiyor
tedarik ettiğimiz kaliteli ürünleri, depolandığı hijyenik özel alanlarını,
üretime alınırken geçmiş olduğu ayıklama, yıkama ve doğrama adımlarında ne
kadar hassas davrandığımızı görün istiyoruz. Covid-19 salgını sonrası almış
olduğumuz önlemlerin en başında hiç şüphesiz ki personellerimizi ilgili sağlık
kuruluşlarınca teste tabii tutup hijyen kurallarını maksimum seviyeye çıkartmak
oldu. Herkesin evine güvenle kapanmış olduğu salgının Türkiye de yayınlamaya
başladığı o endişeli günlerde biz çalışmak zorunda olanlar için yemek üretimine
ve servisine belirli kontrol, denetleme ve kısıtlamalara tabii tutularak özel
izin alarak devam ettik. Personellerimizden herhangi bir bulaş olmaması adına
almış olduğumuz önlemleri sıralamak gerekirse öncelikle yemekhanenin ana
kapısından girmeden ateşi ölçülen personellerimizin ateşi normal seviyede
çıkmışsa ve herhangi bir hastalık bulgusu taşımıyor ise %80 alkol içeriğine
sahip dezenfektan ile ellerini dezenfekte edip galoş giymesine olanak verip
mutfağımızın hiçbir birimine doğrudan veya dolaylı temas etmeksizin personel
soyunma odasına yönlendirip her personelden sonra dezenfekte edilen odada
dışarıyla bağlantısı olan bütün giysi ve ayakkabısını değiştirmesini sağladıktan
sonra ait olduğu ilgili birime yönlendiriyor devamlı el yıkama ve dezenfekte
etme istasyonlarında sık sık el yıkama ve dezenfekte işlemi tabii tutuyoruz.
Personellerimizi gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutuyor devamlı
geliştiriyoruz. Mutfağımızın üretim, depo gibi alanlarına üretimde görev
almayan hiçbir personelimizin girmesine müsaade etmeyerek teması en aza
indiriyoruz. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez tüm mutfak, ilgili birimler
ve araçlarımız özel solüsyon ve cihazlarla sterilize ediliyor en ufak bir ihmal
veya ihtimale geçit vermeden önlemleri çok sıkı tutuyoruz. Müşterilerimizden
gelen çelik gastronom küvetler, çelik veya mika tabldotlar, tabak, kaşık, çatal
gibi yemeğe yardımcı gereçleri ön yıkama işlemine tabii tuttuktan sonra
endüstriyel bulaşık makinemizde yüksek dereceli sıcaklıkta yıkıyor ve el
değmeden paketlenmesine olanak sağlıyoruz. Kurum içinde 4 saat aralıklarla tüm
personelin ateşi temassız ateş ölçer cihazla ölçüp kayıt işlemi yapıyoruz.
Maske ve sosyal mesafe kuralına çalışırken ve personel yemek yeme dinlenme
odasında iken uyulmasına önemle dikkat ediyor personelimiz tarafından bireysel
ve bütünsel sağlık için hijyen kurallarına riayet edilmesi için çok dikkat
ediyoruz. Korona virüsünde yemek firmalarının üzerine düşen bir diğer
sorumluluk ise yemek servisi sunduğu müşterilerinin bağışıklık sistemini
sunduğu taze ve dengeli besinler ile desteklemektir. Her gün ve her öğün farklı
ve taze olarak sunulan yemekler ile sağlığınızı korurken hijyen standartlarının
üzerinde üretim yapan ve uygulayan temiz mutfaktan toplu yemek, tabldot hizmeti
alarak kendinizi, sevdiklerinizi, personellerinizi hasta etmekten koruyunuz.
